Over Brouwerspoort

Smalle, hoge panden, gekleurde gevels, groene pleinen en een slingerende gracht. Het oude beeld van volle parkeerterreinen, achtergevels van winkels en de lege Hollandia Wolfabriek maakt plaats voor de typisch stadse aanblik van de Brouwerspoort.

Knipoog naar het Veense verleden

Omdat Veenendaal oog heeft voor haar industrieel verleden, is het niet alleen maar nieuwbouw wat de klok slaat in Brouwerspoort. Authentieke elementen van de Hollandia Wolfabriek zijn onderdeel van De Cultuurfabriek en gebouw Angora. En niet te vergeten Rijkoompje; het voormalige woonhuis dat nu onderdeel is van de Bernard van Kreelpoort. Ook de namen van de straten en gebouwen maken een overduidelijke knipoog naar het verleden van Veenendaal.

Centrumvernieuwing

Brouwerspoort staat niet op zichzelf. Het hele gebied binnen de centrumring wordt op termijn vernieuwd. Brouwerspoort is daarvan de eerste fase. Met die centrumvernieuwing willen de gemeente en alle betrokken partijen in Veenendaal-centrum een dynamisch winkelhart en leefcentrum creƫren. Voor zowel de inwoners en ondernemers van Veenendaal als voor de wijde regio.

Partners in het project

Brouwerspoort is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Veenendaal en AM. Het stedenbouwkundig ontwerp is van Jos van Eldonk van Common Affairs en elk deelproject heeft zijn eigen architect.